Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, ή "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"!

Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας στις 26/3/2020, τέθηκε το ερώτημα τι γίνεται με τους συμπολίτες μας που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο έχει «προτείνει» όποιος έχει συμπτώματα να μην πηγαίνει στα νοσοκομεία, αλλά να συμβουλεύεται τον οικογενειακό του γιατρό. Αν αυτός κρίνει αναγκαία την μεταφορά του στο νοσοκομείο, τότε και μόνο τότε να πηγαίνει. 

Μια παρένθεση. Η κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει σε τι ποσοστό έχει προχωρήσει ο «θεσμός» του οικογενειακού γιατρού. Είναι επίσης γεγονός ότι αρκετοί δεν έχουν. Ο κόσμος αυτός σπρώχνεται έμμεσα στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα. Σε συνδυασμό με την εδώ και χρόνια υποχρηματοδότηση του τομέα της Υγείας (415 εκατ. την τριετία 2017-2019, άλλα 41 εκατ. για το 2020) αποδεικνύεται ότι η υποχρηματοδότηση ήταν και είναι σχεδιασμένη. Η σημερινή έκτακτη και δύσκολη κατάσταση δεν πρέπει να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν έχουν ως εξής:
1. α) Κάθε πολίτης μπορεί να απευθύνεται στις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας ή β) στο Νοσοκομείο αναφοράς.
2. Συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας για σχέδιο τηλεϊατρικής

Ας δούμε τώρα μία-μία αυτές τις διευκρινίσεις.
1. α) Ας δούμε τι γίνεται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έχουμε και σε αυτό, τοπικό παράδειγμα. (Προσέξτε ημερομηνία παρακαλώ) Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας από 1/9/2019 σταμάτησαν οι γενικές εφημερίες στο Περιφερειακό Ιατρείο του Γενναδίου οπότε θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00, οπότε 10 χωριά με τρία (3) σχολεία, πάνω από 400 παιδιά και εκατοντάδες ηλικιωμένους μένουν χωρίς 24ωρη δομή Υγείας. Σαν λύση (κοροϊδία) ανατέθηκε στους αγροτικούς γιατρούς να πραγματοποιούν εφημερία ετοιμότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ο αγροτικός γιατρός βρισκόμενος σε εφημερία ετοιμότητας α) πληρώνεται με το 40% της κανονικής εφημερίας και β) την επόμενη δεν έχει απαλλαγή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι φαντάζομαι σε τι πνευματική και σωματική κατάσταση θα βρίσκεται την επόμενη μέρα.

1. β) "Να απευθύνεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς".  Στη Ρόδο δεν έχουμε και πολλές επιλογές για το Νοσοκομείο Αναφοράς (δεν υπάρχει). Στο Νοσοκομείο μας, με βάση τα όσα δημοσίευσε το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ρόδου, μετά από παρέμβαση στη διοίκηση του Νοσοκομείου, υπάρχουν οι εξής ελλείψεις: 60 ειδικευμένοι γιατροί, 222 νοσηλευτές, 65 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών συσκευών και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και χειριστές εμφανιστές κ.ά. Στο σύνολο τους οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 350. Επίσης από τις 8 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργικές είναι μόνο οι 6 λόγω έλλειψης προσωπικού. Όταν λοιπόν είναι ήδη οριακή η κατάσταση, σε πιθανή έξαρση των κρουσμάτων στο νησί, πού θα απευθυνθεί αυτός ο κόσμος; Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα 6 κρεβάτια της ΜΕΘ είναι για το σύνολο των Δωδεκανήσων.
2.Τηλεϊατρική. Εδώ είναι που πιάνουμε τα λεφτά μας. Σήμερα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης ότι η εφαρμογή για την τηλεϊατρική είναι λειτουργική.  

Παρεμπιπτόντως καθώς γράφαμε τούτες τις αράδες, έπεσε το μάτι μας σε ένα άρθρο με ημερομηνία 03/03/2020 σύμφωνα με το οποίο (προσέξτε) θα επεκταθεί το δίκτυο τηλεϊατρικής. Δηλαδή υπάρχει και θα επεκταθεί; Μωρέ μπράβο! Μάλιστα πιο κάτω μαθαίνουμε ότι στη Ρόδο έχουμε 2 σταθμούς τηλεϊατρικής. Μωρέ ξανά μπράβο! Στην επόμενη πανδημία ίσως μάθουμε και που βρίσκονται...(κακία). 

Αν θεωρήσουμε ότι πράγματι υπάρχουν αυτοί οι σταθμοί, γιατί δεν αξιοποιούνται για να πηγαίνει εκεί ο κόσμος και με το κατάλληλο προσωπικό να διευκολύνεται στη χρήση της. Πόσοι 70+άχρονοι, η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, θα έχουν την άνεση να χειριστούν tablet, κινητό, υπολογιστή; Πόσο μάλλον να κάνουν χρήση της εφαρμογής; Η δράση αυτή πιο πολύ δημιουργεί εντυπώσεις, παρά δίνει ουσιαστικές λύσεις. 

Ο τομέας της τηλεϊατρικής, πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, έχοντας θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και όχι ως υποκατάστατο. Να είναι, δηλαδή, ενταγμένος σε πλήρως αναπτυγμένες, αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, μέσω Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Νοσοκομείων και Μονάδων Πρόνοιας, επαρκώς στελεχωμένων με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.




ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
ΘΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου