Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ψήνονται μέτρα και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο!

Με αφορμή τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του Κορονοϊού έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ανατροπών στα εργασιακά από την κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα που το πιθανότερο είναι ότι ήρθαν για να μείνουν και η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μόνο το πρόσχημα.


Ως τώρα τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν έχουν χτυπήσει το δημόσιο τομέα, αν και όπως φαίνεται έχουν ξεκινήσει και τέτοιες συζητήσεις (ΤαΝέα και CNN Greece). Έντονο λοιπόν προβληματισμό έχει προκαλέσει η συνέντευξη του αντιδήμαρχου Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Καμπούρη την 1η του Απρίλη στα AigaioTV και RodosTV που συνεχίστηκε την επόμενη με άρθρο σε διάφορα sites (theviewer.gr). Η συνέντευξη μάλιστα στο AigaioTV είχε σχόλιο «Αποκαλυπτικός όσον αφορά τα νέα δεδομένα στην τήρηση του ωραρίου εργασίας και των καρτών...». Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο κος Καμπούρης δήλωσε πως δεν συμφωνεί με το σύστημα των καρτών γιατί όπως λέει αποτελεί «Σταλινικό κατάλοιπο»...

Πόσο τυχαίο λοιπόν μπορεί να είναι ότι επανέρχεται το θέμα αυτό, τρεις (3) μήνες μετά και μάλιστα όταν με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - Ο.Τ.Α Ρόδου στη συνάντηση με τον κ. Καμπρούρη στις 5/1/2020 (!), όχι μόνο δεν διαφώνησε με τη χρήση της κάρτας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου, αλλά ανέδειξε και το πρόβλημα που δημιουργείται με την έλλειψη των αντίστοιχων μηχανημάτων σε κάθε χώρο εργασίας (ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών)

Είναι γνωστή η τακτική και έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές, όχι κατ’ ανάγκη τοπικά, της συκοφάντησης εργαζομένων, ολόκληρου εργασιακού κλάδου, προκειμένου όταν έρθει η ώρα να αποφασιστούν μέτρα σε αντεργατική και αντιλαϊκή κατεύθυνση, να μην πέσει ως «κεραυνός εν αιθρία». 


Να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι όταν ήταν να επιτεθούν στα δικαιώματα των ναυτεργατών του έβγαλαν ούτε λίγο ούτε πολύ φοροφυγάδες και χρυσοπληρωμένους ενώ στις απεργίες τους ενεργοποιούσαν τον κοινωνικό αυτοματισμό λέγοντας ότι παραλύει η χώρα (παρεμπιπτόντως αυτό δεν το θυμούνται όλο τον υπόλοιπο χρόνο). Αντίστοιχα οι αγρότες παρουσιάζοντας ως τεμπέληδες που από το Φλεβάρη και μετά δεν είχαν τι να κάνουν, ότι ποτέ τους δεν πλήρωσαν εισφορές. 


Από αυτή την άποψη αυτός ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί, αξιοποιεί ως πρόσχημα την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας, για να σκεπάσει την επιχειρούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και επταήμερης απασχόλησης των δημοτικών υπαλλήλων.


Και επειδή δε μένουν μόνο στα λόγια, η ΠΝΠ (ΦΕΚ 75/30-3-2020 ΠΝΠ τ. Α΄) αναφέρει στις υποπαραγράφους α) και β), της παραγράφου 2 του Άρθρου 43 ότι μέχρι 31 Μαΐου:


α) καθιερώνονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας κατά υπηρεσία, κλάδο και αριθμό υπαλλήλων, χρόνο ή περιοχή, εφόσον επιβάλλονται λόγω της ανάγκης αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

β) καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες, κλάδους ή ορισμένο αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, εφόσον τούτο επιβάλλεται για τον ίδιο ως άνω λόγο, καθιερουμένων ως μη εργάσιμων ημερών της Δευτέρας ή της Τρίτης, αντίστοιχα.

(μη ξεχνάμε όμως ότι "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού")


Επιπρόσθετα στην περιοχή μας ενδεχομένως γεννά ερωτηματικά ότι λίγες μέρες μετά την ΠΝΠ που βάζει ζήτημα τροποποίησης της πενθήμερης εργασίας, έγιναν δηλώσεις αρμόδιου αντιδημάρχου σχετικά με την «τήρηση του ωραρίου» και τα συστήματα καρτών παρουσίας ανακαλώντας στην επικαιρότητα ένα ζήτημα το οποίο έχει συζητηθεί με τους εργαζόμενους εδώ και αρκετούς μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δική τους ευθύνη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου