Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Γαλλία: Απεργία με στόχο να σωθούν ζωές!

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο Εμπόριο
Απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών, καταγγελίες για κολοσσούς όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν μάσκα και αντισηπτικά.
Την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών με τις πλάτες της κυβέρνησης Μακρόν αναδεικνύει η εμπειρία των εργαζομένων στο Εμπόριο και στη Γαλλία, καθώς εξακολουθούν να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες σε χώρους δουλειάς, χωρίς στοιχειώδη μέσα προφύλαξης αλλά και δουλεύοντας σε καθεστώς αυξανόμενων εκβιασμών και πιέσεων.

Σε κολοσσούς όπως η «Carrefour», οι εργαζόμενοι μετρούν ήδη συναδέλφους που εκτέθηκαν στον ιό και κατέληξαν. Ζητώντας άμεσα να διασφαλιστούν μέτρα προφύλαξης για τους εργαζόμενους του κλάδου, η ασφάλεια των οποίων αλληλεπιδρά και με την ασφάλεια των καταναλωτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (Federation CGT de Commerce et Services) προκήρυξε απεργία από χτες, 8 Απρίλη, μιλώντας πολύ εύστοχα για «Απεργία με στόχο να σωθούν ζωές!».

Μιλώντας στο δίκτυο «CGT - Unite» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αμάρ Λαγκά (που πρόσφατα είχε δώσει συνέντευξη και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ), εξηγούσε για τα αδιέξοδα που βιώνουν οι εργαζόμενοι ειδικά στο Εμπόριο και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ: «Οι εργαζόμενοι από μόνοι τους μας εξηγούν ότι θέλουν να είναι χρήσιμοι. Αλλά την ίδια στιγμή μάς λένε: "Δεν θέλουμε να μένουμε στο έλεος του αφεντικού"...».

Ο Γάλλος συνδικαλιστής σημειώνει ότι ενώ η κυβέρνηση - θεωρητικά - αναγνώρισε «δικαίωμα αποχώρησης» (προσωρινής) σε εργαζόμενους που εντοπίζουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους στο χώρο εργασίας, στους ίδιους τους τόπους δουλειάς «κανείς εργαζόμενος δεν έχει κάποιο είδος προστασίας» για να μπορεί να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα. «Ο Μακρόν μιλάει για "πόλεμο" και στέλνει τους εργαζόμενους χωρίς πολεμοφόδια, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς τίποτα για να "πολεμήσουν" στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για σκάνδαλο. Ολοι τους υποκρίνονται, κυβέρνηση και εργοδότες, γιατί αν συναθροίζονται κατά 10,100, 1.000 άτομα, μία ταμίας, ένας υπάλληλος που βάζει πράγματα στα ράφια, ο φύλακας, θα μολυνθούν όλοι. Και η διασπορά του ιού θα συνεχιστεί».

Μιλώντας για την κατάσταση σε μεγάλους ομίλους, ο Λαγκά τονίζει: «Η "Carrefour" στα καταστήματα στη Νορμανδία δεν έφερε ακόμα ούτε μάσκες ούτε άλλα μέσα προστασίας για τους υπαλλήλους. Αλλο παράδειγμα: Εργαζόμενοι στον όμιλο "Leclerc" μας λένε "δεν έχουμε τίποτα, ούτε μάσκα, ούτε αντισηπτικό, τίποτα...."».

Μέλημά τους τα κέρδη των λίγων
Την ίδια στιγμή, τα επιτελεία του γαλλικού κεφαλαίου μελετούν τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, για να καθορίσουν και τα επόμενα στάδια της αντεργατικής θύελλας. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας πιθανώς συρρικνώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Και πρόσθεσε ότι στο σημερινό πλαίσιο «χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας» που διαμορφώνουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, κάθε δυο βδομάδες μπορεί η ετήσια οικονομική δραστηριότητα να μειώνεται κατά 1,5%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ιατρικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να παρατείνει για βδομάδες την περίοδο καραντίνας. Ακόμα, ότι μέχρι και 17 εκατομμύρια Γάλλοι κινδυνεύουν σοβαρά από την πανδημία, λόγω ηλικίας, ασθενειών ή επειδή είναι υπέρβαροι.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» πλέει εσπευσμένα στην Τουλόν, όπου αρχικά ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στις 23 Απρίλη. Περίπου 40 ναύτες φέρουν «συμβατά με τον κορονοϊό συμπτώματα» και πρέπει να παρακολουθηθούν.

Πηγή: https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/4/20&id=17844&pageNo=13  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου