Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Κοροναϊός: Ποια η φροντίδα για τους ηλικιωμένους


Μια καραμέλα που την πιπιλάνε πολύ είναι ότι ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει τους πάντες. Παρ’ όλο που θα είχε ενδιαφέρον να αρχίσουν να παρουσιαζονται και τέτοια στατιστικά κάποια στιγμή (την κοινωνική θέση όσων έχουν νοσηλευτεί), το προσπερνάμε προς στιγμήν. 

Ηλικιακά όμως πώς συμπεριφέρεται; Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία παγκοσμίως η πλέον ευάλωτη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και όχι μόνο για την περίπτωση του COVID-19 (Sars COV 2). Παρ’ όλο που αυτό είναι γνωστό, έχουν πάρει οι κυβερνήσεις τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Η απάντηση μάλλον δεν είναι καταφατική και είναι ένας παράγοντας που ανάγκασε την Βαρόνη ROS ALTMANN (πρώην Υπουργός για τις συντάξεις και τη φροντίδα του παιδιού στη Μεγάλη Βρετανία) σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη[1]

Η πρώην Υπουργός επικαλείται ότι σύμφωνα με τους «πάροχους φροντίδας», στους οίκους ευγηρίας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό περίπου 1000 ηλικιωμένοι. Και αυτό το νούμερο είναι εκτίμηση διότι δεν καταμετρώνται οι θάνατοι αυτοί στα καθημερινά στοιχεία που δημοσιεύονται. Ακόμη όμως και να υπήρχε κατεύθυνση για κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τον αριθμό όσων έχουν προσβληθεί γιατί στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν γίνονται συνήθως τα τεστ για τον κοροναϊό. Τους θανάτους αυτούς τους χαρακτηρίζει ως «αθόρυβους ήσυχους θανάτους» και συνεχίζει με ακόμη πιο σκληρές εκφράσεις όπως ότι οι ηλικιωμένοι «έχουν εγκαταλειφθεί σαν πρόβατα προς σφαγή» ή ότι «αφήνονται να πεθάνουν γιατί η ζωή των νέων αξίζει περισσότερο».
Υπερβολές; Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Η κατάσταση όμως δεν είναι διαφορετική και στις χώρες της ΕΕ. 


  • Στη Γαλλία για παράδειγμα στις 9 Απρίλη οι νεκροί στους οίκους ευγηρίας ανέρχονται πλέον συνολικά σε 4.166[2].
  • Στην Ισπανία στις 2/4/2020 η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλα Ντίαθ Αγιούσο δήλωσε ότι περίπου 3.000 φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία έχουν πεθάνει τον Μάρτη από οποιαδήποτε αιτία, δηλαδή η θνησιμότητα στα γηροκομεία της Μαδρίτης τριπλασιάστηκε σε λίγες μέρες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό, καθώς δεν έχουν γίνει επαρκή διαγνωστικά τεστ στα γηροκομεία»[3]. Χαρακτηριστική δήλωση του γιού μιας 88χρονης: «Τους αφήνουν απλά να πεθάνουν, δεν τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία[4]».
  • Να σημειώσουμε εδώ ότι στην Ισπανία υπάρχουν εταιρείες βιοτεχνολογίας που παράγουν διαγνωστικά κιτ PCR. Μία εξ αυτών η «Certest», κατόπιν αιτήματος παράγει 40.000 κιτ (κιβώτιο με αντιδραστήρια για διάφορες αναλύσεις) τη μέρα[5]. Όπως προκύπτει από ερώτημα της εφημερίδας «El Pais» στις 7 Μάρτη, σχεδόν όλη η παραγωγή εξήχθη σε 26 χώρες, είτε εξαιτίας καλύτερων τιμών[6] είτε επειδή «η ισπανική αγορά δεν μπορεί να τα απορροφήσει»[7] (!).
  • Στο Βέλγιο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, υπολογίζεται ότι το 54% των συνολικών θανάτων σημειώθηκε σε νοσοκομείο και το 41% σε γηροκομείο , χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί όλοι οι θάνατοι με διαγνωστικό τεστ.
  • Στη χώρα μας στις 12 Απρίλη αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη Αττικής, όπου 10 ηλικιωμένοι και 2 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Είναι οι μοναδική σε όλη τη χώρα; Επίσημη ανακοίνωση για μια συνολικότερη εικόνα δεν υπάρχει. Έλεγχοι σε τέτοιους χώρους που βρίσκεται και διαμένει η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα έχουν γίνει; Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση πάλι. Δεν θα έπρεπε όμως να έχει δοθεί έμφαση σε αυτούς τους χώρους;

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την παράθεση στοιχείων όπως το τι γίνεται στις ΗΠΑ, όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αλλά θεωρούμε ότι η γενική ιδέα είναι καθαρή.

Την ΥΓΕΙΑ δεν μπορούμε να τη διαχειριζόμαστε με λογική κόστος-οφέλους που είναι η κύρια κατεύθυνση σε όλα τα «αναπτυγμένα» κράτη, στην ΕΕ συνολικά και τη λογική αυτή ενστερνίζονται και όλα τα Κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της. Δεν νοείται στον 21ο αιώνα όχι μόνο να μην υπάρχει πρόβλεψη για πιθανές πανδημίες, αλλά να συζητάμε αν οι δομές υγείας είναι καταλλήλως εξοπλισμένες και στελεχωμένες για τις καθημερινές ανάγκες. Δεν νοείται στον 21ο αιώνα να υπάρχει η αντίληψη ότι γίνονται διακρίσεις ή επιλογή για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Πρέπει να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα (προσλήψεις, εξοπλισμός) ώστε στο πιθανό σενάριο (όπως όλο και πιο συχνά αναφέρουν ειδική) επανάκαμψης του ιού το φθινόπωρο να είναι το σύστημα Υγείας της χώρας μας προετοιμασμένο. Και δεν πειράζει ας πάμε και μία φορά κόντρα στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Υγεία και δύναμη σε όλους, για τη συνέχεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου