Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Greek Statistics και για τον κοροναϊό?

Με βάση τα στοιχεία στις 31/3/2020 η κατάσταση σε 5 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα-Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία-Γαλλία) έχει ως εξής:

Δημιουργείται ερώτημα κατά πόσο τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας. Ας δούμε τις ακόλουθες αναλογίες:

Ορισμένα στοιχεία που βγαίνουν από εδώ.
Στη χώρα μας στις 29/3/2020 είχαμε 1.156 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 10,8 εκατ. πληθυσμού. Αποτελεί ένας τέτοιος αριθμός αποτύπωση μιας πανδημίας; Βασικό στοιχείο που χρειάζεται για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα είναι το πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει. Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο κ. Τσιόρδας μας ενημέρωσε ότι είχαν διενεργηθεί 15151 έλεγχοι. Δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποτελούν το 7,6% των ελέγχων.

Στοιχείο που συνηγορεί στο ότι δεν έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι είναι ότι στο «θαύμα» της Γερμανίας με 8 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από της Ελλάδας έχουν 52(!) φορές περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και νομίζουμε ότι οι Γερμανοί να κάνουν πράγματα που δεν είναι απαραίτητα. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στις άλλες χώρες που επιλέξαμε.


Αν θεωρήσουμε ασφαλή τα δημοσιευμένα στοιχεία τότε από τον παρακάτω πίνακα βγαίνουν ανησυχητικά συμπεράσματα.

  1. Από την πρώτη πεντάδα, αυτοί που αναρρώσανε αποτελούν το 51,5% των κλεισμένων υποθέσεων σε σχέση με 48,5% όσων τελικά έχασαν τη μάχη (2η πεντάδα). Είναι χειρότερο ποσοστό και από της Ιταλίας.
  2. Κατ’ επέκταση οι αναλογία πόσοι πέθαναν και πόσοι ανάρρωσαν (3η πεντάδα) πάλι δεν είναι καλή. Αποτυπώνει ότι σε κάθε 52 συμπολίτες μας που αναρρώνουν, αντιστοιχούν 49 που χάνουν τη μάχη.
Θεωρούμε λοιπόν ότι για ακόμη μία φορά έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα του Greek statistics. Είναι σχεδόν αδύνατον να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στη χώρα μας. Αν συνδυάσουμε και το γεγονός ότι δεν προβάλλεται σχεδόν τίποτα άλλο από το πρωί μέχρι το βράδυ, διακρίνουμε μία στόχευση να εγκλωβιστούμε μόνο στη συζήτηση για την, εκτός ή εντός εισαγωγικών, πανδημία και να μη διακρίνουμε όλα τα άλλα μέτρα που περνάνε αυτή την περίοδο με αυτήν ως πρόσχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου