Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Θυσία στα κέρδη, η Υγεία του λαού!


Παρτίδα με ακατάλληλες μάσκες.

Η έξαρση της πανδημίας έφερε στο φως τις χρόνιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό, από τις οποίες νοσεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα περίμενε κανείς ότι ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση, στο «σταθερό» μονοπάτι που έχουν χαράξει οι προηγούμενες, θα έπαιρνε τα κατάλληλα μέτρα. Δηλαδή, από τη στιγμή που εγκρίθηκε κονδύλι από την ΕΕ συν το περιβόητο «μαξιλάρι», θα μπορούσε να ενισχύσει τις δομές υγείας κυρίως με προσλήψεις, αλλά και με αναλώσιμα, για να καλυφτούν οι πάγιες ανάγκες αλλά και οι έκτακτες σήμερα, αλλά με το βλέμμα και στο αύριο. Αντιθέτως «έσπρωξε» ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. 

Για το δημόσιο έχουν μείνει τα λόγια για προσλήψεις (κάπου-κάπως-κάποτε) και οι διάφορες φιέστες για παραλαβή μασκών. Αλλά ακόμη και οι φιέστες είναι μόνο για επικοινωνιακό λόγο και τίποτα παραπάνω! 

Και εξηγούμε: Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει ότι από στις 2 του Απρίλη έγινε καταγγελία από γιατρούς της πτέρυγας COVID-19 του «Σωτηρία» ότι οι μάσκες υποτίθεται ιατρικής χρήσης Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας ffp2 είχαν κάποιο ελάττωμα. Την επόμενη μέρα αντίστοιχη καταγγελία και από το «Αττικό». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση αυτή και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης παρουσιάστηκαν αντίστοιχα περιστατικά (Ολλανδία, Βέλγιο[1], Φινλανδία κλπ).

Θα έλεγε κανείς ότι «έτυχε». Αμ, δε! 

Στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ για τον COV-19 στις 15 Απριλίου 2020 (θα παραθέσουμε το απόσπασμα πιο κάτω) πήραν συνέντευξη από Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Κίνα, από όπου έρχονται η πλειοψηφία, αν όχι όλες, οι μάσκες. Μεταξύ άλλων, άκρως διαφωτιστικών, ανέφερε ότι όντως υπάρχουν τέτοιες προβληματικές παρτίδες που δεν έχουν πιστοποιηθεί από το Κινέζικο κράτος. Είπε επίσης πως η Ελλάδα αγοράζει τέτοιες προβληματικές μη πιστοποιημένες μάσκες με κριτήριο το χαμηλό κόστος και όχι την ποιότητα και τις προδιαγραφές παρά το γεγονός πως η Ελλάδα γνωρίζει πως υπάρχουν διαθέσιμες κατάλληλες και πιστοποιημένες μάσκες ΥΑΠ ιατρικής χρήσης. Για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίες έκανε τέτοιες αποκαλύψεις, δεν θα το εξετάσουμε, άλλωστε όλα είναι business όπως λένε κάποιοι… Τα ζήτημα είναι ότι εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ισχύει και δεν είναι αναληθές. 


Τα παραπάνω αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.


Φαίνεται όμως για ακόμη μια φορά ότι οι ανάγκες του λαού μπαίνουν στη μέγγενη της λογικής κόστος-οφέλους. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Κατά τα άλλα, «ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΑΣ», «ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» και άλλα τέτοια. 

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ σε όλο της το μεγαλείο της!




[1] https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/de-oorlog-binnen-de-oorlog-om-beschermingsmateriaal/10218848.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου