Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;



Συνέντευξη παραχώρησε στη «Δημοκρατική» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 Απρίλη 2020, σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα λόγω κοροναϊού.

Επιλέχτηκε ο τίτλος «Θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα».

Ως εν αναμονεί εταίρος της εξουσίας, δείχνει την απαιτούμενη κατανόηση στη κυβέρνηση, κρατά στο σκοτάδι τον ορυμαγδό των αντεργατικών μέτρων που βρήκε την ευκαιρία να νομοθετήσει η κυβέρνηση λόγω κοροναϊού, και προτείνει –αλλοίμονο – και τα δικά του αντιπολιτευτικά μέτρα στη γνωστή τακτική των «ψίχουλων» για το λαό και τα καρβέλια στο κεφάλαιο.
Και πάμε τώρα στα «Θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα» που ξεχάστηκαν (?) να αναφερθούν.
  1. Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες (τουλάχιστον 6 μήνες) όχι μόνο να επιβάλουν μονομερώς υπερωριακή απασχόληση, αλλά να την επιβάλουν ακόμα και όταν έχουν εξαντλήσει τα «νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης» και μάλιστα χωρίς να υπάρχει προηγουμένως σχετική έγκριση του υπουργείου Εργασίας (άρθρα 15 και 16 ΦΕΚ Α’ 64/14.3.2020)
  2. Δίνεται στις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους τις Κυριακές αλλά και τις αργίες (άρθρο 16 ΦΕΚ Α’ 64/14.3.2020)
  3. Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και όλου του προσωπικού τους! Δίπλα δηλαδή στα άλλα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να στείλουν μαζικά εργαζόμενους σπίτι, να απαλλαγούν από τη μισθοδοσία τους, κρατώντας αυτό το εργατικό δυναμικό «παγωμένο», ώστε να μπορέσουν όποτε θέλουν να το ξαναχρησιμοποιήσουν ή όχι, ανάλογα με τα εκάστοτε επιχειρηματικά τους συμφέροντα (άρθρο 11 ΦΕΚ Α’ 68/20.3.2020).
  4. Δεν καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους μέχρι τις 18 Μάρτη
  5. Επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευσή για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως και για το ότι μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αρχική δουλειά τους, με τα ίδια δικαιώματα (άρθρο 10 ΦΕΚ Α’ 68/20.3.2020).
  6. Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης, επιβάλλοντας πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες. Και εδώ υπάρχει ασάφεια αν αυτή η μορφή απασχόλησης μπορεί να επιβληθεί παράλληλα και στους εργαζόμενους που εργάζονται με μερική απασχόληση (άρθρο 9 ΦΕΚ Α’ 68/20.3.2020).
  7. Προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών (άρθρο 12 ΦΕΚ Α’ 68/20.3.2020)

Για όλα αυτά, χρόνος δεν βρέθηκε για να ειπωθούν. Ασήμαντα, αδιάφορα; Ποιος ξέρει; Ξέφυγαν της προσοχής ενός τοπικού στελέχους; Η πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Πίσω από γενικόλογες αοριστολογίες περί δήθεν ενός εμπροσθοβαρούς πακέτου (ανάθεμα και αν καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει) επιχειρεί να κρύψει ότι το κεφάλαιο των 26 δις (20 δις από το περιβόητο μαξιλάρι που το έραψε η κυβέρνησή του με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού), προτείνει να το σπρώξει κατά 14 δις σε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα (βλέπε κυρίως επιχειρηματικούς ομίλους) και 12δις ενέσεις ρευστότητας (βλέπε τράπεζες). Τίποτα χειροπιαστό για τους εργαζόμενους, για τις λαϊκές οικογένειες που θα πληρώσουν ξανά το μάρμαρο. Άρα κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την ίδια ρότα και οι ανάγκες μας εξανεμίζονται στις γενικόλογες αερολογίες. 

Υγεία και δύναμη σε όλους για τη συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου