Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ;


Ούτε ένα μέτρο στήριξης για τους αγρότες, έστω για τα μάτια του κόσμου, δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, εν μέσω της πανδημίας. Όλοι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Ρόδου βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, δεν ξέρουν αν θα τα καταφέρουν να παραμείνουν στο επάγγελμα τους και να συνεχίσουν την παραγωγή. Δεν γνωρίζουν καν αν θα καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους,  λόγω της καθίζησης της φετινής τουριστικής σεζόν – όμως έχουν χρεωθεί και ξοδέψει πολλά χρήματα και πολύ κόπο για να τα παράγουν. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές του Νομού μας σφυρίζουν αδιάφορα, κοροϊδεύοντας όλο αυτό τον κόσμο που είναι σε αδιέξοδο. 


Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα τελευταία στοιχεία που δείχνουν την πραγματικότητα. Το 90% των παραγωγών της χώρας μας επέλεξαν πριν από έναν μήνα από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες την χαμηλότερη, που είναι 10% περίπου αυξημένη σε σχέση με την χαμηλότερη του 2019. Πάνω από τους μισούς δεν είχαν καταφέρει το 2019 να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 


Τις προηγούμενες δεκαετίες με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να βγουν εκτός παραγωγής. Με τα μνημόνια δόθηκε η χαριστική βολή σε πολλούς από όσους είχαν καταφέρει να επιβιώσουν, ενώ όσοι έχουν παραμείνει στο επάγγελμα τα βγάζουν πέρα οριακά. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νησί μας, όπου πλέον πολλά χωριά που είχαν παραδοσιακά μεγάλη αγροτική παραγωγή, σήμερα δεν έχουν ούτε έναν νέο αγρότη. Κανένας αγρότης δεν θέλει υπό αυτές τις συνθήκες τα παιδιά του να ακολουθήσουν το επάγγελμα του.


Όποιος δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, με την απόλυτη στήριξη περιφερειακής και δημοτικής αρχής, του προτείνουμε να κάνει το εξής απλό όταν λήξει η καραντίνα. Να κάνει μια βόλτα από την Έμπωνα, την Κρητηνία, την  Αρχάγγελο, την Μαλώνα, τα Μάσσαρι, το Ασκληπειό από το Γεννάδι, από την Κατταβιά, από την Λαχανιά, από την Μεσαναγρό  και από όποιο άλλο χωριό επιθυμεί…  και να ρωτήσει: πού είναι οι νέοι αγρότες;


Μιλάμε για χωριά που παρήγαγαν εκατοντάδες τόνους κηπευτικά, πατάτες, σιτηρά, πορτοκάλια, μανταρίνια, λάδι, ελιές και άλλα πολλά. Είχαν κτηνοτροφία και παρήγαγαν τυρί και γάλα σε άλλες εποχές που δεν υπήρχαν οι σημερινές ευκολίες της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας.


Σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που είχε ο πρωτογενής τομέας, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση προκαλεί μην ανακοινώνοντας,  ούτε ένα μέτρο στήριξης για τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας και του νησιού μας. Στην ίδια κατεύθυνση και η περιφέρεια που όχι μόνο δεν διεκδικεί ούτε ένα μέτρο στήριξης για τους παραγωγούς των νησιών του νοτίου Αιγαίου, αλλά τους κοροϊδεύει κιόλας λέγοντας πως θα παροτρύνει τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν την τοπική παραγωγή, που θα πήγαινε σε ξενοδοχεία και ταβέρνες. 


Αν δεν στηριχθούν σήμερα στα νησιά μας αυτοί οι λίγοι αγρότες που κατάφεραν να μείνουν στη παραγωγή με χίλιες δυο δυσκολίες, κυριολεκτικά δεν πρόκειται να τα καταφέρει να επιβιώσει ούτε ένας! Οπότε θα τα εισάγουμε όλα, θα τρώμε πατάτες Αιγύπτου, ντομάτες Ολλανδίας, πιπεριές Δανίας, και θα πίνουμε γάλα Γερμανίας. 


Αναρωτηθείτε, πώς θα αγοράζουν οι εργαζόμενοι της Ρόδου και των άλλων νησιών τα πανάκριβα εισαγόμενα τρόφιμα, όταν λόγω της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, δεκάδες χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι; 


Και αν λόγω της πανδημίας, ή της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ενός θερμού επεισοδίου ή οποιουδήποτε άλλου αστάθμητου παράγοντα δεν μπορούν να γίνουν οι εισαγωγές τροφίμων στα νησιά μας, τότε τι θα συμβεί; Σενάριο εξωπραγματικό; Το αντίθετο. Το ζούμε σήμερα με διάφορες χώρες να επιτάσσουν υγειονομικό υλικό που διέρχεται από το έδαφός τους και προορίζεται για άλλες χώρες, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «υπεύθυνης» πολιτικής  κυβέρνησης και περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης δείχνουν πόσο πολύ νοιάζονται για τον λαό των νησιών μας!


ΥΓ: Πως γίνεται η κυβέρνηση για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού και άλλων κλάδων να έχει βρει ξαφνικά για να τους επιδοτήσει δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να τους χαρίζουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις; Αποτελεί μυστήριο! Α… και ο δήμαρχος Ρόδου με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου φωνάζουν και διεκδικούν για τους μεγαλοξενοδόχους κι άλλα διότι αυτά δεν φτάνουν. Αλήθεια που πήγαν τα τεράστια κέρδη που συγκέντρωναν τόσες σεζόν που μας είχαν πάρει τα αυτιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου