Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των... επιχειρήσεων!

Η χθεσινή συνέντευξη του κ. Βρούτση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ήταν άκρως αποκαλυπτική. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως ότι τίτλο και να βάλει οποιαδήποτε κυβέρνηση σε μέτρα που παίρνει, το περιεχόμενο αρχίζει και τελειώνει με το «στήριξη της επιχειρηματικότητας» και μάλιστα της «μεγάλο-επιχειρηματικότητας».
Συγκεκριμένα σε ερώτηση του δημοσιογράφου για πιο λόγο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και το άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις μέχρι 21 Σεπτέμβρη (!) να απασχολούν το 50% των εργαζομένων που απαιτούνται και με αντίστοιχη μισθολογική μείωση κατά 50%, απάντησε ότι σε όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, στους εργαζόμενους θα δοθεί το διμηνιαίο επίδομα των €800 με απαγόρευση της απόλυσης τους, ενώ σε όσες συνεχίζουν αλλά έχουν «πληγεί», τους δίνεται η δυνατότητα να «αξιολογήσουν» ένα μέρος του προσωπικού και να «αναστείλουν» τις συμβάσεις τους, ενώ στους υπόλοιπους να προχωρήσουν σε ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου στο 50% επί του μήνα με τις μισές αποδοχές.
Προκύπτουν από αυτή την απάντηση τα εξής ζητήματα: α) το μέτρο της απαγόρευσης των απολύσεων, μέχρι στιγμής, είναι για ένα (1) μήνα, ενώ η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις για έξι (6). Είναι προκλητικό ενώ για τις επιχειρήσεις να εξασφαλίζεις μέτρα για τουλάχιστον έξι μήνες, τους εργαζόμενους να τους έχεις σε ομηρεία και αβεβαιότητα μήνα τον μήνα. «...(Για τους εργαζόμενους) δεν μπορούμε να νομοθετούμε για όλη την περίοδο». β) Το επίδομα είναι για 2 μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβρη πώς θα τα βγάλουμε πέρα; γ) Στις επιχειρήσεις που έχουν «αναστείλει» τις συμβάσεις μέρους των εργαζομένων τους, οι εργαζόμενοι θα περιμένουν καλό Σεπτέμβρη για το αν και εφόσον τους πάρει πάλι η εταιρία; Εν ολίγοις προτείνεται ή οικειοθελής αποχώρηση (οπότε δεν επιβαρύνεται η εταιρία με αποζημίωση απόλυσης) ή ...

Στο θέμα των απολύσεων επανέρχεται λίγα λεπτά αργότερα, ερωτηθείς για το τι ισχύει για συμβασιούχους 8μηνους - 10μηνους τους οποίους ακόμη και με sms τους ειδοποιεί η εργοδοσία ότι τους απολύουν. Απαντάει, με άνεση ομολογουμένως, «ισχύει ότι και με τους υπόλοιπους...θα πάρουν τα €800». Οπότε μάλλον άνθρακας ο θησαυρός της απαγόρευσης των απολύσεων.

Ακολουθεί ερώτηση του δημοσιογράφου τι γίνεται στις περιπτώσεις εταιριών/επιχειρήσεων που προχωρούν είτε σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή/και άδεια άνευ αποδοχών ή/και σε υποχρεωτικές άδειες. Η μπάλα στην εξέδρα από τον Υπουργό. «Για τις υποχρεωτικές άδειες πρέπει να συμφωνήσει ο εργαζόμενος». Στις πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζει η εργοδοσία μπορεί να μην συμφωνήσει ο εργαζόμενος. Άντε και το κάνει, με τα υπόλοιπα ζητήματα, άδεια άνευ αποδοχών ή τα ωράρια λάστιχο; Γαργάρα ο Υπουργός...

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων ήταν εξίσου αποκαλυπτικός. 31 Μαρτίου λήγουν οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων για τον μήνα Φλεβάρη, αυτά που πρέπει να πληρώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία για τους εργαζόμενους τους τον Φεβρουάριο. Τους δίνει λοιπόν τη δυνατότητα, αν «δεν μπορούν» να τα καταβάλουν μετά το καλοκαίρι! Επίσης για όσους εργαζόμενους «αναστέλλουν» τις συμβάσεις τους, απαλλάσσονται οι εταιρίες από τις εισφορές και τις πληρώνει το κράτος!

Που είναι λοιπόν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου