Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Άμεσες προσλήψεις σε υγειονομικούς με βάση της ανάγκες και όχι με το ότι προαιρείσθε!


Κοντεύουμε να κλείσουμε 3 μήνες από την ημέρα που έκανε την εμφάνιση του ο COVID-19, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην Κίνα, και σχεδόν ένα μήνα που έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας. Με βάση τα δεδομένα από την Κίνα, φάνηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και ότι έπρεπε να παρθούν άμεσα μέτρα.
Θα περίμενε κανείς ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρώνονταν στα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν καταγράψει και αναφέρει καιρό πριν, οι καθόλα αρμόδιοι, αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι υγειονομικοί. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν είναι αναγκαία ΚΑΙ η υλικοτεχνική υποδομή και ο εξοπλισμός του συστήματος Υγείας, πόσο μάλλον σε περιόδους σαν και αυτή, μιας πανδημίας. 
Όμως δεν μπορεί να αγνοούμε ή και να αδιαφορούμε για ένα εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό παράγοντα, αυτόν του έμψυχου δυναμικού. Στο παρελθόν έχουμε ζήσει ολόκληρες πτέρυγες να εγκαινιάζονται, να εξοπλίζονται νοσοκομεία με σύγχρονα μηχανήματα, αλλά να μην υπάρχει το αντίστοιχο/κατάλληλο προσωπικό. 
Εδώ και χρόνια λοιπόν οι υγειονομικοί στη χώρα μας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το 2009 ένα χρόνο πριν εισέλθει η χώρα επισήμως σε περίοδο οικονομικής κρίσης (2010-2018), τα στοιχεία που είχε το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (ΔΟΥ) στην Ευρώπη κάνουν λόγο για 650 κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα  (6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες) κατατάσσοντας την στην 29η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Η Γερμανία ήταν πρώτη με 29,2 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους. Η Ιταλία 10 (12,5), η Γαλλία 13η (11,6) και η Ισπανία 17η (9,7). Τα μέτρα που πάρθηκαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, στο μέτρο που επηρέασε κάθε μία από αυτές, επέφεραν μειώσεις στις δαπάνες και στον τομέα της Υγείας. Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε κάποια στοιχεία για το πώς επηρεάστηκε το σύνολο των απλών νοσοκομειακών κλινών μέχρι και το 2013 στις προαναφερθείσες χώρες (ΠΟΕΔΗΝ 2017). Αποκαλυπτικά όμως είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Για το 2017 σε Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 25/7/2017 αναφέρει ότι από τις 540 κλίνες ΜΕΘ πρακτικά λειτουργούν 450, ενώ με βάση τα διεθνή standards το ΕΣΥ θα έπρεπε να διαθέτει 3500 κρεβάτια ΜΕΘ (10% επί των συνολικών κλινών). Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των Εντατικολόγων αν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού (αν και πλήρως εξοπλισμένες) θα έσωζαν τη ζωή σε 1000 συνανθρώπους μας. Η κατάσταση το 2020, αν και έχουμε βγει από την κρίση, δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Στο σύνολο λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ (ΠΟΕΔΗΝ 2020). 
Πώς τα παραπάνω αποτυπώνονται τοπικά στο Νησί μας; Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου στις 16/3/2020 η κατάσταση έχει ως εξής: "λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 222 νοσηλευτές, 65 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών συσκευών και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και χειριστές εμφανιστές..." (Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ). Ακόμη από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο μας για ΟΛΑ τα Δωδεκάνησα, είναι λειτουργικά μόνο τα 6.
Συμπερασματικά οι τεράστιες ελλείψεις, που διατηρούνται στο χώρο της Υγείας, αποδεικνύουν το τιτάνιο έργο που επιτελεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Αντί λοιπόν για χειροκροτήματα και παχιά λόγια, είναι κρατική ευθύνη να ενισχυθούν οι δομές Υγείας με προσωπικό ΑΜΕΣΑ. Απαιτείται και η τοπική διοίκηση, περιφέρεια και δήμος, να σταθούν στο ύψος τους και εκτός από αναλώσιμα να απαιτήσουν τις αναγκαίες προσλήψεις και όχι «όσες προαιρείσθε» από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου